zondag 9 februari 2014

Dit kan ik al alleen!

Beste ouder(s)

u hoort vaak kinderen zeggen: "Ik kan dat al alleen!" Dat is goed. Kinderen krijgen meer en meer het besef dat ze groot worden en willen ook groot worden. Als wij samen als leerkracht en ouder hen hierin stimuleren, komt dit ten goede van hun zelfbeeld, zelfvertrouwen én zelfredzaamheid.
Hieronder ziet u enkele punten die in school (en misschien ook al thuis) sterk aan bod komen:
- jas aan: naarmate ze groter worden zullen ze bijv. in de 2de kleuterklas of misschien al vroeger leren van de ene arm in de mouw te steken en dan de andere zonder die op de grond te leggen.
Sluitingen van jassen en broeken zijn vaak nog moeilijk en daarin helpen wij ook. Bij een rits kan de juf, mama of papa het begin er in stoppen en trekt het kindje de rits naar boven. Uiteraard met veel bemoedigende woorden :-).








jas uitdoen: een rits kan het kind zelf open doen. Bij het uitdoen van de jas trekt het kindje EERST met de ene hand aan de andere mouw en dan de andere (anders zitten de mouwen verkeerd).

- neus snuiten: dit lukt nog niet bij alle kinderen om door de neus te blazen maar de kinderen mogen altijd komen vragen om een zakdoek wanneer ze een nat neusje voelen



- handen wassen 












- toiletgebruik (ook de sluiting van de broek wordt nog vaak bij geholpen)
broek open + omlaag 


gaan zitten

toiletpapier nemen

broek omhoog trekken


























- verfschort aan en uitdoen: 
mouwen omhoog stroppen, armen in de mouwen en langs achter in de nek dichtdoen. Pas wanneer handen gewassen en afgedroogd zijn, EERST met je ene hand trekken aan de mouw tot de arm er uit is en dan de andere mouw (anders zitten de mouwen verkeerd) en dan pas losmaken aan de nek, terug hangen aan het haakje
 
   












- schooltas open doen, koek/fruit en schriftje uithalen, schooltas dichtdoen 
Laat hen bijv. ook thuis hun schooltas open doen, doosjes en schriftje uithalen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten